Kijów ul. I. Franki 40b m. 307
tel. +38 (044) 486-31-77
e-mail: zpu5@o2.pl
Home / Publikacje / Виставка «Знищення польських еліт. Катинь – Акція АБ» у Старобільську

Виставка «Знищення польських еліт. Катинь – Акція АБ» у Старобільську

У суботу, 9 квітня у приміщенні Луганського національного університету ім. Тараса Шевченка (Старобільськ) відкрилася виставка «Знищення польських еліт. Катинь Акція АБ», приурочена до 76-ї річниці Катинського злочину.

img_6444

Виставку підготував Інститут національної пам’яті Польщі. Українська версія з’явилася у співпраці з Українським інститутом національної пам’яті. Організаторами виставки в Старобільську виступили Генеральне консульство Республіки Польща в Харкові і ДЗ «ЛНУ ім.Т. Шевченка».

Виставку відкривали Генеральний консул Республіки Польща у Харкові

Януш Яблонськи, Радник Голови УІНП Олександр Зінченко, ректор університету Сергій Савченко.

Документи і фотоматеріали з польських, британських, німецьких і радянських архівів, які були представлені на виставці, розповідають про долі польських громадян – жертв двох тоталітарних режимів.

Генеральний Консул РП Януш Яблонський відмітив: «Ви це можете краще інших зрозуміти, тому що ви краще в Європі знаєте, що таке війна».

img_6433

Радник Голови Українського інституту національної пам’яті Олександр Зінченко зазначив, що «Для нас важливо пам’ятати весь цей жах не тому, що ми хочемо когось налякати. Якщо ми хочемо залишатися людьми – ми повинні плекати в собі людяність. Ми повинні пам’ятати ці жахливі події для того, щоб вони ніколи не повторилися».

«Для нас, жителів Луганщини, ця подія є дуже знаковою, оскільки ми віддаємо данину пам’яті людям, які безневинно загинули на нашій землі. І в той же час це дає нам надію на те, що молодь, ознайомившись з такими трагічними сторінками історії українського і польського народу, навчитися цінувати мир і міжнародну дружбу. Кінцевою метою цієї виставки є демонстрація нашої небайдужості до трагічних сторінок історії братнього народу. Зараз Україна переживає не найлегші часи, але все одно ми віримо, що разом, спільними зусиллями зможемо побудувати справді правову європейську державу, в якій хочеться жити і виховувати дітей», – сказав ректор Луганського національного університету Сергій Савченко.

dsc_8125

У відкритті виставки взяли також участь представники Генерального Консульства Республіки Польща в Харкові, місцева влада Старобільська , представники місцевої полонійної організації «Міст Надії», а також викладачі та студенти університету. Вистава була сприйнята позитивно і з великим зацікавленням.

Найближчим часом виставка буде передана до місцевого музею, який розпочне експонувати її на теренах всієї Луганської області і вона буде доступна широкому колу відвідувачів.

Після відкриття виставки Генеральний консул Республіки Польща у Харкові Януш Яблонський відвідав Старобільський цвинтар, де спочиває  48 поляків–військовополонених Старобільського спеціального табору НКВС, а також монастир, в якому в 1939-1940 роках утримувалось понад чотири тисячі громадян Республіки Польщі в більшості це офіцери Війська Польського, які були звірські закатовані в підвалах НКВС в Харкові, а тепер спочивають в П’ятихатках.

Голова Старобільського районного товариства

любителів польської мови та культури «Міст Надії»

Олена Удовенко 

Comments are closed.

Scroll To Top